Tijdelijk cameratoezicht op en rondom Koperwiekplein

15 dagen geleden gepubliceerd

Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft besloten om tijdelijk camera’s te laten plaatsen op en rondom het Koperwiekplein. Dit besluit vloeit voort uit een motie van de gemeenteraad, waarin gevraagd werd om de mogelijkheden van cameratoezicht te onderzoeken. De komende maanden worden er drie camera’s geplaatst. Het cameratoezicht is in eerste instantie voor maximaal 2 jaar, waarna in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie wordt bepaald of het wordt verlengd.

Cameratoezicht als onderdeel van handhavingsbeleid

Het cameratoezicht maakt deel uit van het handhavingsbeleid. Uit cijfers van de politie bleek dat er op en rondom het Koperwiekplein de afgelopen twee jaar 131 meldingen, 42 aangiftes en 18 aanhoudingen zijn geweest. Het gaat hierbij om jeugdoverlast, geweldsincidenten, vuurwerkoverlast en diefstal.

Plaatsing van de camera’s

Er worden drie camera’s geplaatst rondom het Koperwiekplein. Aan de Meeuwenlaan, tegenover de hoofdingang van het winkelcentrum, komt één camera. De andere twee komen aan de achterkant van het winkelcentrum, rondom het parkeerterrein. De camera’s worden bevestigd aan de lichtmasten en nemen alleen beelden op van de openbare ruimte. De politie slaat de camerabeelden 28 dagen op en bekijkt deze achteraf, als er een incident heeft plaatsgevonden. De gemeente heeft geen toegang tot de camerabeelden.

Evaluatie van het cameratoezicht

De inzet van het cameratoezicht wordt regelmatig geëvalueerd. De eerste evaluatie vindt na 6 maanden plaats en de tweede evaluatie vindt plaats vlak voor het verstrijken van de 2 jaar. De uitkomst van de tweede evaluatie is bepalend voor een mogelijke verlenging van het cameratoezicht. Hierover neemt de burgemeester een besluit in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.