Olympische zeilers begeleiden slechtziende windsurfer tijdens IJsselmeer Challenge

3 maanden geleden gepubliceerd

Olympische zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zullen op 11 april 2024 de visueel beperkte windsurfer Jos Lavrijsen begeleiden tijdens een uitdagende tocht over het IJsselmeer. De IJsselmeer Challenge, georganiseerd door Stichting SailWise, is een tocht van Elahuizen naar Enkhuizen, een afstand van meer dan 40 kilometer.

Zeilen voor inclusiviteit

Het zeilduo Van der Meer en Bouwer, die in de Olympische mixed Nacra-klasse zeilen en zich al hebben geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs, willen met hun deelname aan de IJsselmeer Challenge aandacht vragen voor inclusiviteit in de watersport. Ze zullen de tocht over het IJsselmeer niet in hun vertrouwde Nacra 17 catamaran zeilen, maar met een verduisterende VR-bril op in een rolstoeltoegankelijke Inclusion catamaran.

Naast Van der Meer en Bouwer zullen ook andere sporters, zowel met als zonder beperking, deelnemen aan de challenge. Ze zullen varen in de rolstoeltoegankelijke tweemastklipper Lutgerdina, de volledig aangepaste catamaran Beatrix, en kano’s van SailWise.

Droom wordt werkelijkheid

Voor Jos Lavrijsen is de IJsselmeer Challenge een kans om zijn droom om op groter water te surfen werkelijkheid te laten worden. Hij ziet de uitdaging als een symbool voor de vrijheid die watersport hem biedt, ondanks zijn visuele beperking.

Feestelijke aankomst in Enkhuizen

Op 12 april rond 16.00 uur wordt de vloot verwacht in Enkhuizen, waar burgemeester Van Zuijlen de deelnemers aan de kade van de Buitenhaven zal verwelkomen. Het dweilorkest Windkracht 13 zal voor een feestelijke sfeer zorgen.

SailWise roept iedereen op om Jos te steunen met een donatie, zodat de organisatie ook in de toekomst actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking kan blijven organiseren. Supporters en geïnteresseerden zijn welkom om de tocht van Jos en zijn begeleidende vloot te volgen.

Over SailWise

SailWise organiseert al 50 jaar meerdaagse watersportactiviteiten voor mensen met een beperking. De organisatie streeft ernaar om actieve watersport toegankelijk te maken voor iedereen, en wordt hierbij ondersteund door een enthousiast team van vrijwilligers.